Google Quic

Google Quic

Google Quic is een netwerkprotocol dat door Google ontwikkeld is om verbindingen tussen browsers en webservers te versnellen. Dat doet het protocol onder andere door het onderliggende protocol tcp te vervangen door udp.

Bij het opzetten van een tcp verbinding is er sprake van een ‘3-way-handshake’: de zender stuurt een pakket naar de ontvanger, die stuurt een bevestiging terug, en de zender stuurt daarop een bevestiging. Als de zender een pakketje stuurt en geen bevestiging krijgt, stuurt hij het nogmaals.

Die pakketjes zorgen voor extra vertraging aan alle verbindingen. Bovendien voegt tls (transport layer security), de opvolger van ssl (secure sockets layer), ook nog eens een uitgebreide handshake toe om sessiesleutels en certificaten uit te wisselen. Als je dus een versleutelde verbinding opzet, worden er allerlei pakketjes over en weer gestuurd nog voor je ook maar iets kunt doen.

Zo werkt Google QUIC

Wat als je tcp inruilt voor udp? Dan worden de verbindingen heel wat sneller opgezet. En dat heeft Google gedaan met het protocol QUIC (Quick Udp Internet Connections). Daarmee neemt het opstarten van een verbinding en het afspreken van tls-parameters samen slechts één of twee pakketjes in waardoor je veel sneller een webpagina kunt downloaden.

QUIC draait in de internetprotocolsuite dus boven udp, maar vervangt ook tls. Bovendien vervangt het nieuwe protocol een deel van http/2. Het hele verbindingsbeheer implementeert QUIC immers, en een stuk efficiënter dan het klassieke http. Wat overblijft van http/2 wordt in een http/2-api gestoken, die gebruikmaakt van QUIC.

Alle Teldata WordPress websites met een SSL veiligheidscertificaat die op onze servers draaien beschikken nu, naast onze zeer snelle Litespeed Web Server software, over Google Quic. En, ook belangrijk voor uw bezoekers en Google, onze websites zijn niet alleen veilig maar ook responsive. En met onze website hosting en Google Quic is nu een nog (super)snellere laadtijd van uw website met de Chrome browser gegarandeerd!